Tripel

Ontstaan: De term “tripel” vindt zijn oorsprong in Belgische abdijbrouwerijen. Het verhaal gaat dat de monniken hun bieren categoriseerden op basis van de hoeveelheid mout die ze gebruikten. Een “tripel” was oorspronkelijk een bier waarbij de hoeveelheid mout driemaal zo groot was als bij een “enkel” bier. Dit resulteerde in een sterker, complexer brouwsel.

Smaak en Karakter: Tripels staan bekend om hun fruitige aroma’s, kruidige tonen en een stevig alcoholpercentage. Ze zijn vaak goudkleurig en hebben een verfijnde balans tussen zoetheid en bitterheid.

Internationale Populariteit: Hoewel tripels hun oorsprong hebben in België, zijn ze nu wereldwijd geliefd. Brouwerijen over de hele wereld creëren hun eigen interpretaties van deze klassieke stijl. 

Quadrupel

Betekenis: De term “quadrupel” werd voor het eerst gebruikt door de trappistenbrouwerij La Trappe in Nederland. Het verwijst naar een bier dat nog sterker is dan een tripel. Quadrupels hebben vaak een alcoholgehalte dat vergelijkbaar is met dat van wijn.

Complexiteit: Quadrupels zijn diep en rijk van smaak. Ze bevatten vaak tonen van gedroogd fruit, karamel, kruiden en een warme alcoholische afdronk.

La Trappe: La Trappe, een van de oudste trappistenbrouwerijen ter wereld, introduceerde de quadrupel in 1991. Sindsdien is het een favoriet geworden onder bierliefhebbers.

Buiten België: Hoewel de termen “dubbel”, “tripel” en “quadrupel” oorspronkelijk uit België komen, worden ze nu ook elders gebruikt om verschillende bierstijlen aan te duiden.