kveik your black anchor barley wine

Deze barley wine is echt een "specialleke" van Brouwerij De Zwarte Bron. Deze Barley Wine is gebrouwen naar oud Engels recept, maar met een Kveik gist, die afkomstig is van Noorse boerderijen en daar al eeuwen gecultiveerd wordt. Een geur van appelsienen, mandarijnen, fruit. Echt één van onze lievelingetjes. Black Anchor, naar het legendarische Café Het Anker in Stekene, Black naar De Zwarte Bron. Enjoy !

 

Geschiedenis van Barley Wine:

Barley Wine, een biergenre met wortels die teruggaan tot het 18e-eeuwse Engeland, heeft een boeiende en rijke geschiedenis. Oorspronkelijk geïnspireerd door sterke wijnen, begon men moutwijnen te brouwen die de intensiteit en complexiteit van hun druivenachtige tegenhangers benaderden. Door de jaren heen heeft Barley Wine zich ontwikkeld tot een gerespecteerde en geliefde bierstijl.

Smaakbeschrijving:

Barley Wine staat bekend om zijn diep robijnrode tot mahoniekleurige tint, vergezeld van een weelderige, vaak alcoholische warmte. Het aroma omarmt de zintuigen met tonen van gedroogd fruit, karamel, en soms een vleugje vanille. De smaak is complex en vol, met een zoete moutigheid die harmonieert met toetsen van rozijnen, pruimen en soms zelfs een subtiele houtachtige afdronk.

Deze bierstijl, vaak met een aanzienlijk alcoholpercentage, vraagt om geduld bij het proeven. Het rijpingsproces kan de smaken verfijnen en verzachten, waardoor Barley Wine een bier wordt om van te genieten en te koesteren. Of het nu vers is voor degenen die hunkeren naar directe rijkdom of gerijpt voor degenen die genieten van de evolutie van smaak, Barley Wine biedt een onvergetelijke reis door zowel geschiedenis als smaakpalet.

Voorbeelden uit Engeland : 

Fuller's Brewery: Fuller's staat bekend om zijn rijke geschiedenis en traditionele Engelse bieren, waaronder hun Vintage Ale, die soms de kenmerken van een Barley Wine kan vertonen.

Harvey's Brewery: Harvey's produceert al meer dan 200 jaar bier in Lewes, East Sussex, en staat bekend om zijn Old Ale, een bierstijl die nauw verwant is aan Barley Wine vanwege zijn sterke moutige karakter en hoge alcoholgehalte.

Adnams Brewery: Deze brouwerij in Southwold, Suffolk, produceert verschillende klassieke Britse bierstijlen, waaronder hun Tally-Ho Barley Wine, een seizoensgebonden release die geliefd is bij bierliefhebbers.

J.W. Lees Brewery: Gevestigd in Middleton, Greater Manchester, staat J.W. Lees bekend om zijn iconische Harvest Ale, een Barley Wine die jaarlijks wordt uitgebracht en vaak wordt gerijpt voor een rijkere en complexere smaak.

Shepherd Neame Brewery: Als een van de oudste brouwerijen in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in Faversham, Kent, produceert Shepherd Neame verschillende traditionele Britse bieren, waaronder hun Vintage Ale die soms Barley Wine-achtige kenmerken vertoont.